Taksiran soalan : Memfokuskan kepada usaha yang dilakukan oleh ahli-ahli pemakanan Malaysia menjadikan negara popular dalam "Global Halal Hub".
Laras : Sains (4+0)
Pendahuluan
(Pengolahan masing-masing)
Peranan ahli-ahli teknologi pemakanan
I1- Menjalankan dan meningkatkan R&D.
H1- R&D dilakukan terhadap makanan, dan minuman.
H2- Mengaplikasikan teknik penyediaan makanan baru dalam penghasilan makanan.
H3- Penting untuk mengkelaskan jenis makanan.
I2- Menghasilkan peralatan teknologi makanan
H1- Peralatan teknologi makanan yang canggih, cekap, dan bersih.
H2- untuk melakukan prosedur pembungkusan, penyimpanan, dan penyelenggaraan.
H3- menggunakan Sinar-X, dan Sinar gamma untuk membunuh mikroorganisma.
I3- mempelbagaikan jenis makanan, dan minuman
H1- makanan yang pelbagai dari sudut penjenisan, perisa, perasa, dan khasiat.
H2- jus buah-buahan pati asli.
H3- diperoleh dari sumber yang halal.
I4- menghasilkan produk makanan yang bernutrisi tinggi.
H1- makanan yang berkualiti tinggi.
H2- kuantiti makanan yang mencukupi.
H3- Tahap kesihatan tidak terjejas.
Kesimpulan
(pengolahan masing-masing)
~Kejayaan milik insan yang berusaha~
No comments:
Post a Comment